

International Conference Requirements For Construction Professions In The Implementation Of A Carbon-free Europe Strategy

Motto: Not merely wind, solar and nuclear power plants and electric cars are essential for the road to a carbon-free Europe. An equally important task is the ongoing transformation of the construction industry, energy savings in the building materials production, during construction, but especially in the process of their use. Construction 4.0 will require significant changes in the knowledge and skills of most of the craft professions involved in new energy-efficient houses and a new approach to renovations. As part of the European H2020 program, a joint project of four European countries - CraftEdu - has been underway on this topic, which the conference will present.

 Date:
 February 18, 2021 from 9:00 to 15:30

 Venue:
 Face-to-face Event - Architecture and Building Foundation, Prague 1, Wenceslas Square 833/31; Czech Republic

 Online Event - ABF Stream
 Online Event - ABF Stream

 Registration:
 https://database.craftedu.eu/cs/course/7

 ABF Stream:
 https://youtu.be/p029r1E1a1E

Venue and form: Combined real-time and online conference form

Lecturers will present their talks in person from the ABF Foundation hall or as pre-recorded videos, or with an online connection in real-time. Inquiries and chats will be conveyed through a separate channel. It will be possible to watch the conference in person (in the meeting room or via broadcast) or from a recording. The attendance at the conference is expected to be free of charge. The languages of the proceedings will be Czech and Slovak (German, Bulgarian or English talks will be translated into Czech).

Target groups: Slovak and Czech apprentices, students of secondary vocational schools, universities, organizers and lecturers of lifelong learning academies from the non-profit sector, manufacturers of building materials, contractors, professional guilds and associations, CraftEdu Consortium representatives and lecturers, officials of the Ministry of Industry and Trade, the Ministry of Education, Youth and Sports and their relevant facilities.





This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 programme under the Grant Agreement No 785036 – CraftEdu.

Conference Program:

9:00 – 9:30 30 min.	Hooking and registration of participants for online meetings/registration on site
Part 1:	Carbon-free Europe and Construction Sector
Moderator:	Jan Fibiger (ABF Foundation)
09:30 - 09:40	Official launch
10 min.	Jiří Karásek (SEVEn)
09:40 – 09:50	Carbon-free Europe program and the Czech way
10 min.	to achieve this goal
	The representative of the Ministry of Industry and Trade of the
	Czech Republic
09:50 - 10:00	Carbon-free Europe program
10 min.	and the Slovak way to achieve this goal
	The representative of the Ministry of Economy of the Slovak
	Republic
10:00 - 10:20	The importance of European projects to prepare artisans for
20 min.	the task of the EU (EASME) construction sector energy
	transformation
	EU representative
10:20 - 10:40	National Pedagogical Institute of the Czech Republic The
20 min.	representative of the Ministry of Education, Youth and Sports
10:40 - 10:50	The position and prestige of artisans in the Czech Republic
10 min.	Roman Pommer (Economic Chamber of the CR)
10:50 - 11:10	The demand for foreign workers and their training
20 min.	Jiří Nouza (SPS in the Czech Republic)
11:10 – 11:20	The importance of EU cooperation in building up craft
10 min.	professions
	František Doktor (ViaEuropa, SK)
11:20 – 11:40	Presentation of the CraftEdu Project RELEVANCE AND
20 min.	OBJECTIVES and the participation of individual countries
	Jiří Karásek (SEVEn)

11:40 - 12:40Q&A, break - Pilot courses programs and 2020 Construction60 min.of the Year presentation video montage





This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 programme under the Grant Agreement No 785036 – CraftEdu.

Part 2:	Teaching materials and learning opportunities
Moderator:	Renáta Schneiderová Heralová (ČVUT)
12:40 - 13:10	Introduction to the Slovak way
30 min.	Zuzana Kyrinovičová (UVS, SIEA, SK)
13:10 - 13:30	Introduction to the Austrian way in the installation of
20 min.	windows
	Ronald Setznagel (17&7, AT)
13:30 - 13:50	Introduction to the Bulgarian way
20 min.	Dragomir Tzanev (EnEffect, BG)
13:50 – 14:10	Introduction to teaching materials
20 min.	Presentation of the Czech way
	Jan Fibiger (ABF Foundation)
14:10 - 14:30	Educational programs databases and e-learning content
20 min.	Jiří Karásek (SEVEn)
14:30 - 14:50	Presentation of Construction details permanent exhibition in
20 min.	the ABF Hall
	Jan Veleba (SEVEn), Video with commentary (structural
	models, thermal camera, CO ² measurement)
14:50 – 15:30	Deployment options of ongoing pilot projects and the offer
40 min.	available for vocational schools, apprenticeships and
	academies
	Discussion panel with potential users of the prepared
	program
Moderator:	Jan Fibiger (ABF Foundation)
15:30 – 15:40	Official meeting conclusion
10 min.	Jiří Karásek (SEVEn)





This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 programme under the Grant Agreement No 785036 – CraftEdu.